Catadeplaceta, Origen de Catadeplaceta

Origen de Catadeplaceta

Catadeplaceta

Origen de Catadeplaceta

Es firó de Sòller sempre cau es segon dilluns de maig. Deu fer com a 10 anys que vaig a n’aquesta festa. Cunvidada per sollerichs.

I a més, ens deixen dur es nostro vestit tradicional de pagesa. Encara que sigui es binissalamer. Que per qui no u sapiga, és algo diferent.

Es Firò és una festa, tan tan tan ben montada que escarrufa. És preciosa, se te posen es pèls de punta tantes vegades! Que entenc que tenguin sa seva festa molt gelosa.

Hi ha tres bandos. Pageses, pagesos i “morus” . Cada grup amb es seu col.lectiu que organitza la part que li toca de sa festa.

Sa festa, per qui no hagi anat mai, recrea el desembarc dels turcs i argelins al Port de Sòller de  l’11 de maig de 1561. Si voleu sebre més sobre sa festa vos deix un enllaç on l’explica molt bé Firò de Sòller

Perque tot això que vos estic contant té a veure amb Catadeplaceta amb una cosa, sa roba mallorquina, es vestit de pagesa.

Com vos he dit, fa molt que vaig al Firò, però fa més que tenc es vestit de pagesa típic mallorquí. I cada any el vaig millorant. Amb ajuda de mu mareta que té una paciencia d’or. Idò bé, arrel de veure com monten es Firò, i de com cada col.lectiu s’encarrega de que tot estigui 100% perfecte, sa meva idea va ser ” i si a Binissalem juntam ses pageses i feim un crit d’amunt Pageses??”

Roba de pagesa estesa

S’idea era que cada pagesa binissalamera penjàs es vestit de pagesa, ferli una foto i pujar-la a reds socials per donar-nos visibilitat a les pageses. Lo que jo volia era que cada pagesa u fes amb sa seva roba mallorquina. Però quan vaig penjar sa meva foto totes ses pageses van agafar sa meva i la van posar als seus perfils. Al final va ser un error de comuniació per part meva, però va tenir un efecte molt guapo i ens vam unificar totes ses pageses, en que fos domés per un mes.

A tot això vaig pensar que si havia agradat tant sa foto, a lo millor podria fer alguna cosa més amb ella. ¿I perque no una camiseta de pagesa? una samarreta ben mallorquina. I d’aquí la samarreta pagesa que teniu a la web.

A més de bosses, necessers, tasses, etc…

I d’aquí neix Catadeplaceta. A sa proxima vos explicaré sa mea primera exposició de fotos de pagesos. Que també té a veure amb s’origen de na placeta. 🙂

Fins sa pròxima placers i placetes!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *